Bezpłatny cykl szkoleń dla rolników i mikroprzedsiębiorców
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego i Lider Partnerstwa Naturowego dla Doliny Rawki - Skierniewicka Izba Gospodarcza zapraszają na bezpłatny cykl szkoleń pt. „Tworzenie i funkcjonowanie drobnej spółdzielczości na wsi, opierającej się na produktach tradycyjnych i regionalnych". Szkolenia mają na celu podniesienie wiedzy rolników oraz drobnych przedsiębiorców na temat możliwości produkcji i zbytu własnych produktów.
Szkolenia odbędą się w dwóch terminach:
- I w terminie od 3 do 5 września 2014 roku w Sali Gminnego Ośrodka Kultury, ul. Łowicka 9, 99-417 Bolimów,
- II w terminie od 8 do 10 października 2014 roku w Dworku Pamiętna, adres: Pamiętna 14, 96-100 Skierniewice.
Nabór uczestników szkoleń prowadzi Skierniewicka Izba Gospodarcza. Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu, prosimy o kontakt do dnia 29 sierpnia 2014 roku pod nr tel. 46-832-10-59 lub na adres: biuro@sig-skierniewice.com.pl.
O udziale w szkoleniach decyduje kolejność zgłoszeń.
W szkoleniach mogą uczestniczyć rolnicy i mikroprzedsiębiorcy z terenu woj. łódzkiego. Organizator zapewnia dodatkowo: catering, przerwy kawowe, materiały szkoleniowe.
Ogólny zakres merytoryczny organizowanych szkoleń:
I dzień szkolenia:
1.
Wykład inauguracyjny pt. „Zarządzanie obszarami wiejskimi -
potrzeby
i oczekiwania",
2. Podstawy prawne Małej Przedsiębiorczości na obszarach wiejskich na ZUS-ie i KRUS-ie,
3. Panel dyskusyjny,
4. Przerwa obiadowa,
5. Regulacje prawne dotyczące przetwórstwa w gospodarstwie rolnym z uwzględnieniem agroturystyki,
6. Panel dyskusyjny i podsumowanie dnia szkolenia.
II dzień szkolenia:
1. Ubój gospodarczy i przetwórstwo mięsne - przepisy i możliwości sprzedaży,
2. Panel dyskusyjny,
3.
Przetwórstwo owocowo-warzywne i produkty mleczne - zasady
funkcjonowania, sprzedaż
i dystrybucja przetworzonych produktów,
4. Przerwa obiadowa,
5. Przetwórstwo zbożowe - produkcja sprzedaż i dystrybucja z własnego gospodarstwa,
6. Panel dyskusyjny,
7. Jak połączyć sprzedaż całego przetwórstwa z gospodarstwa rolnego - praktyczne możliwości,
8. Panel dyskusyjny i podsumowanie szkolenia.
III dzień szkolenia:
1. Praktyczne możliwości sprzedaży produktów przetworzonych na terenie gospodarstwa,
2. Pytania i odpowiedzi,
3.
Utworzenie sieci przydomowych sklepików w Partnerstwie -
zasady tworzenia
i funkcjonowania sklepików w Partnerstwie,
4. Panel dyskusyjny i podsumowanie szkolenia.